Wat is Cranio-Sacrale therapie?

CST is ontstaan vanuit de Osteopathie.
Cranio-Sacraal is afgeleid van cranium (schedel) en sacrum (heiligbeen).
Hiertussen bevindt zich het centrale zenuwstelsel, het besturingssysteem van het lichaam. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit ruggenmerg en hersenen.

Beiden worden beschermd door vliezen. Binnen het hele systeem circuleert het cranio-sacrale vocht.

Door de ritmische pompbeweging van dit vocht ontstaat er een golfbeweging die over het hele lichaam voelbaar is. Dit is het cranio-sacrale ritme.
Deze golfbeweging laat de schedel-beenderen, wervels en het heiligbeen kleine bewegingen maken die ook voelbaar zijn.

De werking van het cranio-sacrale ritme kan verstoord raken door lichamelijke en emotionele oorzaken ( een val of ongeval, een verkeerde beweging of onverwerkte jeugdherinneringen, te grote werkdruk, verlies door scheiden of overlijden, …)

Deze “trauma’s” zetten zich vast als spanning in het geheugen van het bindweefsel en/of de spieren. Zo kan iemand jaren na een vervelende gebeurtenis lichamelijk of emotionele last krijgen, zoals bijvoorbeeld, hoofdpijnen, concentratiestoornissen en dergelijke …

Tijdens een behandeling proberen we het vrije verloop van het cranio-sacrale vocht in het lichaam optimaal ruinte te bieden, zodat het lichaam kan doen wat het te doen heeft.

Door zachte druk- en trektechnieken herinneren we het lichaam aan zijn innerlijke rust. Het lichaam kan zijn eigen kracht terug vinden. Deze toestand werkt helend en recupererend voor het lichaam.

Daar waar er eerst sprake was van een blokkade kan de energie nu weer gaan stromen. Het zelfgenezingsmechanisme van ons lichaam wordt aangesproken.

Het lichamelijk werk wordt soms aangevuld met Somato Emotional Relaese. Indien de lichamelijke blokkade een emotioneel ‘verhaal’ vasthoudt, dan is het mogelijk om met het ‘trauma’ te ‘spreken’.